Dosering af botulinum toksin kaldes “muse enheder”.

Botulinumtoksin måles ikke i mængder som gram eller i milliliter, men i dødelighed (lethal dose: LD50).

Grunden til at man ikke angiver giften gram skyldes, at giftstoffet er et biologisk materiale og varierer i styrke fra gang til gang. Så 2 gram gift fordelt i 2 bunker a hver 1 gram kan i princippet indeholde hver sin styrke.

Man angiver derfor giften i enheder – eller rettere: “muse-enheder“, fordi mus er de forsøgsdyr, som man måler dødeligheden (LD50) på.

En muse-enhed svarer til den mængde gift, som kan kan dræbe en enkelt mus. – Eller rettere: en schweizisk hun-mus på 20 gram.

Her er lidt tekniske detaljer omkring dødeligheden – lethal dose:

Når man skal måle giftens styrke, arbejder man med et begreb, der hedder LD50. LD står for Lethal Dose (dødelig dosis), 50 står for 50% af forsøgsemnerne, som dør af giften.

Da ikke alle mus dør af den samme mængde gift, kan man ikke sige, at en bestemt dosis dræber alle mus, som har samme størrelse. Men 50% af schweiziske hun-mus på 20 gram dør altså af 7,3 picogram botulinumtoksin.

De 7,3 picogram er forklaret her under afsnittet “Styrken af toksin i de forskellige mærker” https://botoxskader.dk/hvad-de-forskellige-botox-maerker-hedder-og-hvad-de-bruges-til/

7,3 picogram – så lille en mængde er det:

Picogram:

Et picogram en billiontedel (på engelsk: trillionth) af et gram. En billion er en million millioner (eller 1000 milliarder).

Det er altså én ud af 1000 milliarder, der er en “pico”!

Se link: https://da.wikipedia.org/wiki/Billion

Muse-enheder – se beviserne:

Man angiver doseringen i units (mouse-units eller muse-enheder, fordi 1 unit/ enhed er den mængde, der skal til, for at slå 1 mus ihjel.

1 UNIT/ 1 ENHED er det der kan slå 1 mus på 20 gram ihjel.

Det er forklaret på NCBI’s hjemmeside. NCBI (“National Center for Biotechnology Information”) er et bibliotek for medicin – samlet på en amerikansk hjemmeside. Her står der: ” One unit of botulinum toxin corresponds to the calculated median intraperitoneal lethal dose (LD50) in female Swiss-Webster mice”. Se citatet under afsnittet “How botulinum toxin works” : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2856357/

I Allergans produktinformation om Botox, er det også nævnt på den første side, at 1 unit er dødeligheden for 1 mus (LD50): “One unit(U) of BOTOX®corresponds to the calculated median intraperitoneal lethal dose (LD50) in mice, performed in a mouse potency assay”. Se her: https://allergan-web-cdn-prod.azureedge.net/allerganaustralia/allerganaustralia/media/allergan-australia/products/pdfs/pi/au-botox-50u-100u-200u-pi_08022018.pdf

I Ipsens produktinformation for Dysport (som er det samme som Azzalure) side 20 øverst står det også: ” One unit of DYSPORT® corresponds to the calculated median lethal intraperitoneal dose (LD50) in mice.” https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2016/125274s107lbl.pdf

En typisk kosmetisk injektion med botulinumtoksin i ansigtet ligger på mellem 25-50 enheder. En migræne behandling ligger på typisk mellem 155-195 enheder, og man giver op til 300 enheder for behandling mod spasticitet. Så kan man selv regne ud, hvor mange mus disse behandlinger kan dræbe.