Nogen får bivirkninger – andre ikke – men hvorfor?

Tusinder verden over får botox behandlinger uden problemer, og læger og botox-producenter siger, at toksinet er sikkert. En botox-behandling plejer også at være problemfri.

Hvorfor nogen får bivirkninger og andre ingen bivirkninger, er der ingen som ved.

Der er teorier om, at hvis injektionen bliver givet for tæt ved øjet (evt. med en fortynding, der giver mere spredning) kan det være årsag til, at toksinet spreder sig til til de muskler som styrer øjet, og giver “sjette nerveparese” (artikel om sjette nerveparese her på siden). En teori er også, at toksinet kan sprede sig i kroppen, hvis nålen rammer en blodåre. – Man har fundet ud af (via rotteforsøg), at toksinet kan sprede sig i vævet og vandre ind i hjernen – og at det sandsynligvis vandrer via nerverne (se artiklen om “botox kan sprede sig til hjernen”).

Toksinet bør desuden ikke gives til dem, som har en underliggende muskel eller nervesygdom, såsom eks. myastenia gravis. Dette står anført på indlægssedlen.

Det ville være godt, hvis botox-klinikkerne havde en tjekliste, de gennemgik med deres klienter inden behandling.

Det ville også være godt, hvis klienterne blev oplyst om, hvor de kunne finde bivirkningslisten. Jeg fandt først bivirkningslisten efter 3 år med symptomer. Da jeg fandt den, viste jeg den til lægen, som ikke havde set den før.

En sidste vigtig ting, som man bør vide, er, at der ikke findes nogen medicinsk protokol til at behandle bivirkninger af botox eller spredning af giften. Og da lægerne ikke har nogen handleplan, kan de ikke hjælpe! Det gælder i mange lande.

Ved symptomer kan man indberette bivirkningerne til Lægemiddelstyrelsen her i Danmark, men er uheldet ude, står man på egne ben og skal selv finde hjælpen (evt. afgiftningen) via alternative veje!!!!

Ønsker man yderligere info om afgiftning, se under siden Afgiftning.