Internationale søgedatabaser over bivirkninger fra botulinumtoksin

Det Europæiske Lægemiddel Agentur – European Medicines Agency – (EMA) har en søgedatabase over bivirkninger fra lægemidler. Engang kunne man også finde bivirkningslister over specifikke botox-produkter, men det ser ud som om, botox-produkterne er blevet fjernet fra siden af en eller anden mystisk årsag. Man kan ikke skrive til dem og gøre dem opmærksom på det. Men man kan stadig søge bivirkninger fra botulinum toksin på siden.

Man følger denne fremgangsmåde:

You can go to http://www.adrreports.eu/en/index.html
and click on

1. “Search for a report”
2. “Accept”
3. “Suspected adverse drug reaction reports for Substances” 
4. “B”
5. skriv botulinumtoxin A
6. Tryk på “Number of individual cases for a selected reaction” (en fane i toppen af siden)
7. Tryk på “Reaction Groups” on the left and select each reaction group

Når man har valgt en af bivirkningerne (f.eks. “Immune system disorders”) fra bivirkningslisten til venstre, kan man se på blokkene i højre side, at den nederste blok hedder “outcome”. Og i denne blok er angivet, hvor mange tilfælde der har været med fatal udgang med f.eks. “immune system disorders”.

Den europæiske søgedatabase er både langsom, uoverskuelig og bøvlet at finde ud af. Og den giver ikke noget samlet overblik.


Den Canadiske søgedatabase indeholder en god bivirkningsliste:

Den Canadiske søgedatabase indeholder meget information om bivirkninger:

Man skal ind på dette link: https://www.canada.ca/en/health-canada/services/drugs-health-products/medeffect-canada/adverse-reaction-database/medeffect-canada-caveat-privacy-statement-interpretation-data-search-canada-vigilance-adverse-reaction-online-database.html

Man scroller ned i bunden og trykker på knappen: “Search the Adverse Reaction Database”.

Så kommer man ind på en formular med søgekriterier, som skal udfyldes. Scroll evt. direkte ned til punkt 3 og indtast enten salgsnavnet (brandet) på toxinet og marker i samme rubrik “By Brand Name”. – Eller skriv “botulinumtoxin” og marker “by Active Ingredient”. Vælger man at søge på brandet “Dysport” f.eks., skal man bagefter klikke på bjælken ved siden af, hvor der står “Find Health Products”, og så kommer der et lille rullegardin med valgmuligheder, hvor man skal markere det ønskede.

Gå til sidst ned til bunden af siden og vælg den knap som hedder “Search” (søg).

Så kommer der en side op, hvor man kan vælge hvilken visning, man ønsker: “Standard View” (standard visning) eller “Custom view” (brugerdefineret visning). Vælger man “Standard view” , vises søgeresultaterne med det samme.

Der kom også en hjemmeside i 2018, hvor man kan se bivirkningerne: https://www.drugs.com/sfx/botox-side-effects.html?fbclid=IwAR0HADHSj8SmLuCaHzKqZJRNOlj-eGfhQySyBtz1yIIwO-chk5J8tzx8_Fw