Dine juridiske rettigheder i Danmark

Hvis uheldet er ude og du bliver syg efter en botulinum-toksin-injektion, så forbered dig på, at ingen læger vil tro på dig fordi: dels forholder de sig ikke til indlægssedlerne – dem skal du selv printe ud og have med til lægen, hvis du vil forsøge at overbevise lægen om, at du har reelle smerter efter botox – dels anerkender danske neurologer ikke, at en lav dosis botulinumtoksin kan give nerveskader. Og har de først låst sig fast på at botulinumtoksin ikke kan skade, skal der rigtigt meget til at rykke ved den opfattelse. Almindelige borgere kan ikke ændre på neurologernes indstilling til botulinumtoksin – den skal komme et sted højere oppe fra.

Det som bliver anerkendt som en botulinum toksinskade i Danmark er, hvis den der injicerer ikke har autorisation. Der har for nyligt været artikler om det i Jyllandsposten: https://jyllands-posten.dk/premium/indland/ECE11077906/uautoriseret-botoxbehandling-bliver-en-sag-for-sundhedsministeren/

Men hvis du til gengæld får en skade hos en autoriseret behandler og af et godkendt produkt i en godkendt mængde, så får du problemer: for enten skal du til at slås imod producenten af toksinet. – Og da botoxindustrien er en milliardindustri og producenten har meget magt – samt de bedste advokater på deres side – bliver dette rigtigt svært og kræver en dygtig og modig advokat. Alternativt skal du slås imod den læge/behandler, som injicerede dig, men behandleren kan være højt oppe i graderne i systemet, og kan frit skrive løgnagtige ting i journalen, som systemet tror på. Uanset hvad kommer du til at stå som David imod Goliat – og du bliver taberen!

Desuden bliver det svært at finde en advokat som vil tage kampen op imod en medicinalgigant – det er i hvert fald ikke lykkes mig at komme i dialog med nogen advokater endnu, for de svarer ikke hvis man skriver til dem.

Du skal også vide at det danske retssystem kun giver klækkelig erstatning for tabt arbejdsfortjeneste. Erstatning for svie og smerte går kun op til 50.000 kr, så selv om du får ødelagt dit liv og helbred af injektionen, er der ikke meget kompensation at hente hvis man bliver skadet som arbejdsløs eller har et job med en lav indtægt.