Afgiftning

Det mest effektive middel til at stoppe botulisme er Botulisme antitoksin type ABCDEF, som Statens Serumsinstitut har. Antitoksinet binder sig til de frie toksiner, neutraliserer disse, standser progressionen og forkorter sygdomsvarigheden. Antitoksinbehandling har størst effekt så tidligt som muligt og bør igangsættes senest 7-10 dage efter symptomdebut. Se: https://www.ssi.dk/Aktuelt/Nyhedsbreve/EPI-NYT/2013/Uge%205%20-%202013/HTML.aspx

Måden man tester på, om man har fået botulisme er med en såkaldt “musetest”, som laves på Statens Serumsinstitut. Der injiceres serumblod fra den syge i en levende mus…dør den eller får kramper efterfølgende er det tegn på forgiftning.

Da botulisme som følge af kosmetisk behandling med botulinumtoksin ikke er anerkendt i Danmark, er hverken musetest eller Botulisme antitoksin en mulighed!!!!

Ønsker man en test for botulisme i udlandet, er der muligheder for at få det.

Alternative metoder til afgiftning:

Kobber

Der er lidt man kan gøre for at bremse en forgiftning: bl.a. ved at indtage sporstoffet kobber (kan købes som kosttilskud) eller tage aktivt kul.

Kobber er faktisk giftigt for kroppen i større mængder, men ved en botox-forgiftning kan det faktisk bremse giftens skadevirkninger. Se artiklen her (som jeg laver et resume af på dansk senere):

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170524131119.htm

Aktivt kul

Aktivt kul er en sikker og effektiv behandling, som bruges på skadestuer verden over til at behandle forgiftninger. Kan købes i helsekostforretninger. (Skal ikke forveksles med det kul man putter i grillen). Se mere om aktivt kul som kosttilskud her:

https://hurtigtslank.dk/aktivt-kul/

Psoralen

Psoralen er et alternativ til antitoxin og er blevet brugt til behandling mod botulisme. Men det skal – ligesom antitoxin – tages de første uger efter symptomer.

https://www.foodsafetynews.com/2018/11/researchers-find-possible-antidote-for-paralysis-in-botulism-cases/#more-178669

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181102131944.htm

TRS

Nogen har oplevet lindring med TRS, som er nanozeolit. Zeolit (som på græsk betyder “kogesten”) er et vandholdigt aluminiumsilikat. Aluminiumsilikat er mineraler, der består af aluminium, silicium og oxygen (Se: https://da.wikipedia.org/wiki/Zeolit). Den type aluminium som Zeolit indeholder skulle ikke kunne optages i kroppen:

https://www.safeheavymetaldetox.com/

Pyridostigmin

En artikel foreslår lægemidlet Pyridostigmin til behandling af alvorlige bivirkninger fra botox – f.eks. åndenød. Pyridostigmin forhindrer kroppen i at nedbryde den kemiske mediator acetylcholin. Acetylcholin er det signalstof, som bl.a. dannes i de nerveceller, der signalerer til de fleste organer i bughulen og brystkassen. Botulinumtoksin forhindrer frigivelsen af acetylcholin. Artiklen konkluderer derfor, at det er fornuftigt, at bruge lægemidlet Pyridostigmin til forhindre kroppen i at bryde signalstoffet ned, så musklen kan aktiveres bedre.

https://blog.fauquierent.net/2014/07/botox-injection-severe-side-effects.html?m=1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/25008379/?fbclid=IwAR0Z0OM2kGJ0nIAsqJ4vHUMSF3A0YZ-oFyqBGNyUo1-Wiwzl76RsIpiLH-I

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180126130336.htm?fbclid=IwAR06y6GzbD1__f517VhU8ygWMgDC5skeLcAJcep203g3eaVC0onAwHVZwfI

Oxygen terapi

En af botulinumtoksins værste fjender er faktisk ilt, fordi botulisme udvikler sig under iltfattige forhold. Derfor har mange god effekt af oxygen behandlinger, hvis de har haft svære bivirkninger efter botox. Men behandlingen bruges også til mange andre ting: bl.a. mod kræft, dykkersyge og til sårheling. Man behandler også med oxygenterapi på Rigshospitalet i København (dog ikke mod botox-forgiftning, da botox forgiftning ikke anerkendes). Til gengæld kan man købe behandlingen privat hos forskellige klinikker i Europa, og bor man i USA har det kendte hospital Mayo Clinic også behandlingen :

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/hyperbaric-oxygen-therapy/about/pac-20394380

Kaffe lavementer

Mange har haft gode erfaringer med kaffelavementer, hvilket er en lidt omvendt måde at indtage kaffe på, da kaffen skal indføres i endetarmen fremfor indtages oralt. Men behandlingen er brugt i alternative kredse, da den skulle virke afgiftende på leveren.

https://www.youtube.com/watch?v=RVOTx5FOL4E

Andre gode råd

Det er vigtigt ikke at gå igang med afgiftning på egen hånd! Der findes netværk og fb-grupper, hvor man kan hjælpe hinanden med afgiftning og give gode råd. Da vi er individuelle, kan det, som virker godt på den ene, være virkningsløst på den anden – eller i værste fald: gøre tingene værre. 

Yderligere hjælp og gode råd kan hentes i grupperne “Botox dysport support” og “Botox Almost Killed Me-Support Group” på facebook.

Fotokilder:

photo credit: derrickbrutel <a href="http://www.flickr.com/photos/143951935@N07/27976911001">Glasses of fresh organic vegetable and fruit juices</a> via <a href="http://photopin.com">photopin</a> <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/">(license)</a>