Nyt Off-label brug af botox: behandling af depression

Botox-injektioner er i øjeblikket FDA-godkendt til behandling imod overaktiv blære, kronisk migrænehovedpine, gentagne halsspasmer , spastiske armmuskler, overaktive svedkirtler i armhulerne og to øjetilstande: smertefuld sammentrækning af musklerne, der omgiver øjet og misalignerede øjne (strabismus).

De fleste ting har med musklerne at gøre (fordi botox virker på musklerne), med undtagelse af overaktive svedkirtler og måske migræne.

Men da Botox blev godkendt af FDA til behandling mod kronisk migræne i 2010, har der været en lavine af off-label anvendelser. Måske fordi de problemer, der behandles, ikke synes at have noget at gøre med musklerne. Behandling imod depression er en af de sygdomme som der laves forsøg med til off-label brug.

Dr. Eric Finzi er kosmetisk dermatolog i Maryland og behandler 1-2 deprimerede patienter dagligt med injektioner af botox imellem øjenbrynene. Han mener at den muskel som sidder i panden (korrugatormusklen) har forbindelse til de følelser der sidder i hjernen. Han mener, der er en feedback-loop, som han kalder “følelsesmæssig propioception” mellem amygdala-regionen dybt i hjernen (som bl.a. er involveret i følelser) og den blokkerede muskel. Når folk er deprimerede , aktiveres deres korrugatormuskel. Når musklen er aktiveret, “støjer” man amygdalaen, siger Finzi, som i 2014 offentliggjorde et studie, der viste signifikant forbedring af depressive symptomer hos 52 % af de injicerede forsøgspersoner i forhold til 15 % injiceret med placebo.

Men der er flere ting i det her:

For det første forbliver brugen af botox til behandling af depression en off-label-anvendelse. Brug af et lægemiddel off-label betyder at bruge det til andet formål end hvad FDA godkendte det til. Det betyder at sikkerhed og virkning ikke er fuldt etableret af FDA. Bemærk at 1 til 5 recepter, der er skrevet i USA, er off-label, og flere undersøgelser tyder på, at 50-75 % af disse off-label anvendelser har ringe eller ingen tegn på effektivitet. Allergan (botox-producenten) er i øjeblikket i fase 2 med at indsamle foreløbige data om effektiviteten af botox til behandling af depression. Til dato har mange af undersøgelserne på botox til behandling for depression været små og begrænset til korte opfølgningsperioder.

For det andet, med hensyn til Dr. Eric Finzi: hvis man googler hans navn eller “botox og depression” vil man finde denne side: Botox For Depression.com. NBC-videoen (indlejret på hjemmesiden) synes at være mere reklame med udtryk som “banebrydende” og “gennembrud”. Der er også et vidnedsbyrd om to patienter: en der siger: “med botox var der en reel positiv bivirkning, at min hud ser glattere ud, og hvilken kvinde vil ikke det?” Men hvad har det reelt med depression at gøre? Der er mulighed for at botoxmodtagere simpelt hen kan føle sig bedre, fordi de kan lide den måde, de ser ud på.

Til gengæld ser man ikke nogen steder på hjemmesiden eller i de indlejrede videoer, at Finzi’s 2014-studie blev finansieret af Chevy Chase Cosmetic Center, hvor Dr. Finzi er medicinsk direktør og formand. Ligeledes nævner det ikke, at Finzi har modtaget et amerikansk patent til behandling af depression med botox. Da han blev bedt om at fortælle mere om det, svarede han: “jeg har ikke frihed til at diskutere det”. Han indrømmer, at han var en betalt konsulent for Allergan i fortiden, men “det er over et par år siden nu”.

Teksten er et resume/oversættelse fra denne artikel, som blev udgivet i 2017. (Artiklen indeholder en video med et interview):

https://www.healthnewsreview.org/2017/01/off-label-use-aggressive-public-relations-%E2%80%A2-treating-depression-with-botox/