Min egen historie

I 2014 fik jeg injiceret 55 botulinumtoksin i panden imod en panderynke.

Umiddelbart efter (samme dag) fik jeg hovedpine og influenzasymptomer.

Jeg oplevede også kort efter (måske dagen efter) at der var noget, som strammede sammen i baghovedet – måske var det nerverne? Det føltes som om, jeg havde en “hjelm”, der strammede omkring mit kranie. Og den fornemmelse af en hjelm, som strammede varede i 3 år.

De følgende 2 år var jeg nærmest sengeliggende 24 timer i døgnet med svimmelhed og trykken i hovedet. Og jeg havde stort vægttab det første år på grund af kvalme og manglende appetit.

Jeg blev injiceret af en sygplejerske på en plastikkirurgisk klinik.

Der var ingen lægekonsultation inden, hvor der blev spurgt ind til mit helbred.

Jeg fik at vide, at bivirkningerne var minimale i kosmetisk dosis. Højest lidt influenzasymptomer i et par dage.

Jeg kendte intet til botox, for det var min første gang.

Jeg vidste ikke engang at botulinumtoksin blev solgt under forskellige mærker.

Jeg fik intet at vide om, hvilket mærke botulinumtoksin jeg fik.

I løbet af de næste 2 år, blev jeg indlagt et par gange på akutafdelingen fordi jeg var temmelig syg, men alle afviste, at symptomerne skyldtes toksinet.

Jeg havde i starten telefonkontakt med den sygeplejerske, som havde givet mig botox, men hun benægtede at symptomerne skyldtes toksinet.

Min daværende læge bad om at få en test for botulisme, men den blev afvist.

I stedet fik jeg diagnosen funktionel lidelse.

Et par år efter søgte også råd hos en hudlæge, som arbejdede sammen med den klinik, hvor jeg fik injektionen, men han nægtede at stå for en udredning og sendte mig i stedet tilbage til egen praktiserende læge.

3 år efter injektionen fandt jeg ud af, hvor jeg kunne finde indlægssedlerne på botulinumtoksin-præparaterne. Ingen havde indtil da fortalt mig om indlægssedlerne eller noget om, hvor de fandtes.

Jeg fik efterhånden samlet en del materiale via internettet om botulinumtoksin. Jeg forsøgte at få en samtale med en neurolog om bivirkninger, men det blev kun til en enkelt konsultation på den klinik. Efter samtalen ville neurologen ikke gå med til en ny konsultation og afsluttede forløbet med diagnosen funktionel lidelse. Neurologen sagde, at klinikken aldrig havde hørt om den slags bivirkninger før.

I dag kan jeg ikke få en eneste konsultation igennem det offentlige hos hverken neurologer eller dermatologer i Danmark omkring bivirkninger.  Og lægehenvisninger bliver afvist.

Jeg har stadig symptomer den dag i dag.